Bij Trimsalon Kynotrim staat de hygiëne hoog in het vaandel. Een goede hygiëne is belangrijk voor een goede werksfeer, maar ook voor het tegengaan van overdracht van besmettelijke aandoeningen en parasieten.
Standaard hygiëne in de salon
Bij Trimsalon Kynotrim wordt er een vast hygiëneprotocol gehanteerd. Wij beschikken over een meervoud van de te gebruiken materialen tijdens de trimbeurt. De materialen worden alleen voor het desbetreffende dier gebruikt, dat op dat moment op de trimtafel behandeld wordt. Tijdens de trimbeurt worden de haren op de grond en de trimtafel regelmatig verwijderd en in een afgesloten prullenbak gedaan. Restanten van huidaandoeningen in de vacht krijgen zo geen kans om zich te nestelen in naden en kieren om vervolgens andere dieren te besmetten. Wanneer de trimbeurt beëindigd is, worden zowel de trimtafel als de trimmaterialen zoals scharen, tondeusekoppen, borstels en kammen ontsmet.
Wij streven ernaar om zo weinig mogelijk dieren tegelijk en zo kort mogelijk in de trimsalon te hebben. Indien er meerdere dieren tegelijk in de trimsalon aanwezig zijn, komen deze niet met elkaar in contact. De aanwezige dieren staan op tafel of mogen op hun baasje wachten in de professionele wachtruimte voor dieren. Zo kunnen ze nooit lastig gevallen worden door andere dieren en kunnen even uitrusten na de lange vermoeiende trimbeurt. Veel dieren gaan dan ook slapen tijdens het wachten. Het gescheiden houden van de dieren beperkt zo ook de overdracht van besmettelijke aandoeningen.
De baden wordt na elk gebruik nagespoeld en vuiligheid wordt verwijderd. Aan het einde van de dag wordt de salon grondig afgesopt, gestofzuigd en gedweild. De te gebruiken schoonmaakmiddelen zijn speciaal voor het reinigen, desinfecteren en ontsmetten van dierenverblijven en zijn dus niet schadelijk voor de dieren. Daarnaast worden de schoonmaakmiddelen met elkaar afgewisseld om resistentie van bacteriën te voorkomen.
Vlooien
Alle dieren die bij Trimsalon Kynotrim behandeld worden, dienen vlovrij gebracht te worden. Indien wij toch één of meerdere vlooien tegenkomen, wordt het dier indienmogelijk gewassen met een doeltreffende vlooienshampoo. Dit is om er zeker van te zijn dat alle vlooien dood zijn. Tevens wordt de ruimte behandeld met een IGR omgevingsspray tegen vlooien. De kosten voor deze vlooienbehandeling zullen altijd bij u in rekening gebracht worden.
Besmettelijke aandoeningen
Indien een dier een besmettelijke aandoening heeft, is hij of zij toch welkom in de trimsalon. De eigenaar is dan wel verplicht dit bij het maken van de afspraak te melden, zodat wij rekening kunnen houden met de planning, schoonmaak en de aanwezigheid van andere dieren in de trimsalon.
Vaak worden dieren met een besmettelijke aandoening geweigerd in de trimsalon. Onze ervaring is echter dat de kans groter aanwezig is, dat we een dier met een dergelijke aandoening in de trimsalon krijgen zonder dat de eigenaar hiervan bewust is. De eigenaar heeft vaak nog niet de ernst van een huidaandoening ingezien. Dit komt vaak pas in de trimsalon aan het licht wanneer de vacht onder handen genomen wordt.
Wij zijn er als trimsalon beter bij gebaat wanneer we vooraf weten dat een dier een besmettelijke aandoening heeft, dan dat de eigenaar misschien doelbewust de aandoening gaat verzwijgen om hun geliefde viervoeter toch maar een trimbeurt te kunnen geven, met alle gevolgen van dien bij slechte hygiëne in de salon.
Komt het dan toch voor dat we een dier in de salon tegenkomen, die we verdenken van een besmettelijke aandoening, dan zijn wij uiterst voorzichtig tijdens ons werk. De standaard werkzaamheden bij Trimsalon Kynotrim beperken in deze situatie toch de overdracht van besmettelijke aandoeningen tot een minimum. Natuurlijk adviseren wij de eigenaar, bij verdenken van een besmettelijke aandoening, om even langs de dierenarts te gaan. Graag vernemen wij dan ook de uitslag van dit bezoek.