Het wassen van honden

Het overkomt iedereen wel eens dat de hond dan in iets smerigs zoals poep, rotte vis of in de modder gaat liggen rollen. Of dat de hond verkoeling zoekt in een smerige sloot. Het is dan niet ondenkbaar dat u de hond graag even in bad zou willen stoppen. Maar hoe zit dat met al die verhalen over het wel of niet wassen van uw hond?

Honden hoeven niet gewassen te worden?

Vaak wordt beweerd dat een hond niet gewassen hoeft te worden. Dit is niet waar, want elk soort hond wordt vuil. Zand, stof, oude huidschilfers, uitlaatgassen, etc. hechten zich aan vacht en huid en zorgen ervoor dat de vacht van uw hond vies ruikt en er niet mooi uitziet. Daarbij kan een vervuilde huid ook nog eens oorzaak zijn van jeuk en/of huiduitslag.

Is wassen slecht voor de huid?

Tevens wordt vaak beweerd dat het wassen van uw hond slecht voor zijn vacht/huid zou zijn. Dit is ook zo als u niet de juiste producten gebruikt. Voor dit doel heeft men de hondenshampoo ontwikkeld, speciaal afgestemd op de pH-waarde van de huid van uw hond en voor het gebruik op uw hond. Mensenshampoo (ook baby-shampoo) heeft een sterk ontvettende werking wat de natuurlijke, vetlaag die de huid van uw hond beschermd, helemaal afbreekt. Ook worden er in mensenshampoo ingrediënten gebruikt die absoluut niet geschikt zijn om op hondenhuid toe te passen. Wanneer u altijd een goede hondenshampoo gebruikt, heeft uw hond alleen maar voordeel bij een lekkere wasbeurt.

Shampoo’s, shampoo’s en nog eens shampoo’s

Een shampoo is een mengsel van water, zeep, verdikkingsmiddel, parfum, bewaarmiddelen en speciale additieven. Shampoo wordt gebruikt om het vuil uit de vacht te verwijderen, een goede geur te geven en te verzorgen. Het vuil wordt door de zepen (door de oppervlaktespanning te verlagen) van de haren losgeweekt, komt in suspensie en vloeit door het spoelen weg.
Een goede shampoo onderscheidt zich van een goedkopere door het gebruik van verschillende zepen, waardoor de zuurtegraad (pH= 7-7,5) hoog is en de vacht niet teveel uitdroogt. Dit is meteen de reden waarom we een gewone shampoo, bestemd voor mensen, beter niet gebruiken. Weet immers ook dat de shampoomakers er rekening meer houden dat een mens zijn ogen sluit, omdat de shampoo prikkelt. Een hond daarentegen heeft die reflex niet en doet dit pas als het te laat is……
Het verdikkingsmiddel in de shampoo vervult ook een specifieke rol. Bij goedkopere merken gebruikt men meestal NaCl of zout. Hoe hoger het percentage, hoe sterker de uitdroging achteraf. Bij andere shampoos wordt het zout vervangen door cellulose-derivaten of andere emulgatoren.
Men kan kiezen uit een aantal shampoos die alle aparte eigenschappen hebben:

  • Neutrale shampoos. Deze zijn er voor frequent gebruik en zijn voor de meeste haartypes bruikbaar (neutrale pH).
  • Voedende shampoos: deze bevatten over het algemeen een soort olie (bijv. nerts- of jojoba-olie of lanolinederivaten), waardoor de vacht gemakkelijk door te kammen valt en glanzender is. Ze zijn bruikbaar bij langharigen en bij honden met een droge slechte vacht.
  • Shampoos voor witte vachten: deze versterken de witte kleur door bijvoorbeeld hun blauwe tint en doen verkleuringen vervagen door oxidatie. Naargelang het merk zijn ze al dan niet voedend.
  • Kleurshampoos: deze bevatten een kleurstof (bijv. zwart, bruin, gruis, abrikoos) waardoor het pigment van de vacht sterker doorkomt.
  • Medicinale shampoos: zeer milde shampoos met een neutrale pH die worden gebruikt bij honden die onder medisch toezicht staan (bijv. seborroe, pyodermie) of last hebben van een huidallergie.
  • Anti-parasitaire shampoos: zoals de naam zelf al zegt, worden gebruikt bij de bestrijding van bijv. vlooien, luizen en teken. Deze shampoos bezitten etherische oliën of een chemisch vlododend product.

Een balsem, crêmespoeling of coat-conditioner wordt alleen bij langharigen of bij honden met een te droge vacht gebruikt. De actieve stof in de balsem zorgt voor het sluiten van de “schubben” en legt op elke haar een filmlaag. Dit voorkomt uitdrogen en het klitten en haalt tegelijk eventueel aanwezige statische elektriciteit uit de vacht. Het bevordert natuurlijk ook het gemakkelijk doorkammen en het glanzen. De speciale toevoegingen in de balsem zijn meestal glansverhogers, harsen die de haren in vorm houden of voedende oliën. Sommigen bevatten zelfs nog een kleurextract om de haren tijdelijk of blijvend bij te kleuren.

Tips om zelf u hond te wassen

Hieronder vindt u een handleiding voor wanneer u besluit zelf uw hond te gaan wassen, wanneer u volgens deze handleiding werkt is het wassen alleen maar in het voordeel van het welzijn van uw hond. Wanneer wij de hond gaan wassen, leggen wij binnen handbereik het volgende klaar:

  • Shampoo
  • Evt. crêmespoeling
  • Handdoeken
  • Föhn
  • Borstelmateriaal

Voordat u begint laat u de hond goed uit, zodat hij zich om die reden niet ongemakkelijk hoeft te voelen.

Wanneer u uw hond in een douchebak wast, zorg er dan voor dat hij niet uit kan glijden. Dit is makkelijk te voorkomen door een anti-slipmatje in de douche/het bad te leggen. Doe uw hond een lijntje om, zodat u hem kunt vasthouden indien hij ervan door wilt gaan. Op een natte hond heeft u geen grip. Was uw hond altijd met lauwwarm tot warm water, ook als u het in de tuin doet en de buitentemperatuur erg hoog is. Wanneer uw hond nat is daalt zijn lichaamstemperatuur. Koud waswater verergert dit alleen maar met het risico op onderkoeling.

Langharige vachten dienen voor het wassen ontklit te zijn. Klitten houden vuil vast en er gaat shampoo in zitten die er maar moeilijk uit te spoelen is. Zet de hond in de douche en maak de vacht goed door en door nat met lauwwarm water. Zet de douchestraal niet te hard. De meeste honden vinden dit zeer onprettig. Let u op dat u geen water in de oren spuit, eventueel kunt u een dot watten in de oren doen, zodat er geen water in loopt.
U kunt nu de shampoo aanbrengen en deze licht in masserend verdelen over de vacht. Probeer hierbij te voorkomen dat er in oren en/of ogen terechtkomt. Wanneer u de vacht in zijn geheel ingesopt hebt, spoelt u deze shampoo meteen weer uit. Het grootste vuil is nu verdwenen. Breng nu voor de tweede maal shampoo aan laat deze circa 3-5 minuten in de vacht werken. Op deze manier komen de werkzame stoffen van de shampoo het beste tot zijn recht. Spoel na de inwerktijd de shampoo goed uit. Let er op dat er geen shampooresten achterblijven, aangezien deze soms voor huidirritatie kunnen zorgen. Wrijf of knijp zoveel mogelijk water uit de vacht. Verdeel nu eventueel bij langharige honden de crêmespoeling over de vacht en laat ook deze enkele minuten op de vacht inwerken. Spoel de vacht daarna weer goed uit en knijp zoveel mogelijk water uit de vacht. Nu kunt u de vacht met een handdoek drogen. Maak tijdens het afdrogen niet teveel draaiende bewegingen aangezien u op die manier de vacht in elkaar draait.
Vooral bij koud weer, oude honden en bij langharige honden is het belangrijk dat u de hond droog föhnt. Wanneer uw hond een langharige vacht heeft, moet u de vacht tijdens het föhnen borstelen en kammen. Zo voorkomt u dat er meteen weer klitten gevormd worden.

Trimsalon Kynotrim kan u helpen u hond te wassen

Er zijn vele soorten shampoos op de markt. Voor iedere hond- en/of vachttype is er wel een passend verzorgingsproduct voorhanden. Ga voor de juiste informatie en de aankoop van geschikte hondenshampoo naar Trimsalon Kynotrim.

Indien u al die inspanning, watergevechten en rotzooi in de badkamer niet ziet zitten kunt u bij Trimsalon Kynotrim ook terecht voor alleen een wasbeurt. Uw hond of kat wordt dan op een professionele manier met geschikte goede honden- of kattenshampoo gewassen en geföhnd.

Een goede was-, föhn en waterblazerbeurt kan uw dier sneller door zijn ruiperiode helpen, zodat u niet wekenlang bossen haar in huis vindt en intensief hoeft te borstelen. Heeft u vragen over de veelzijdige mogelijkheden van onze trimsalon, neem dan vrijblijvend contact op.

Call Now Button