Vuurwerkangst

Met een hapje en een drankje, gezellig met vrienden of familie terugkijken op het afgelopen jaar en plannen maken voor het nieuwe jaar. En met zijn allen genieten van het vuurwerk om 12 uur. Echter, voor veel diereneigenaren is deze avond een regelrechte ramp … Voor veel dieren, huisdieren, maar ook dieren op boerderijen of in parken is het geknal van vuurwerk namelijk een angstaanjagende gebeurtenis. Dieren raken in paniek, lopen weg en kunnen zelfs gewond raken. Veel eigenaren zien daarom vreselijk op tegen de Oudejaarsavond. Door het lawaai te beperken tot de jaarwisseling zelf, en met wat handige tips voor eigenaren is veel dierenleed te voorkomen.

Tips voor de avond zelf:

  • Natuurlijk steekt u geen vuurwerk af in de buurt van dieren.
  • Oudejaarsavond is geen avond waarop u uw huisdier alleen kunt thuislaten. Bent u van plan bij anderen feest te vieren neem uw dier dan mee. Is dat niet mogelijk, verplaats de festiviteiten dan naar uw eigen huis of regel tijdig goede opvang voor uw huisdier.
  • Laat uw hond tijdig uit en houd hem aangelijnd.
  • Laat de hond op zijn eigen vertrouwde plaats liggen.
  • Houd katten binnen, het liefst de hele dag. Let hierbij op dat het kattenluikje gesloten is!
  • Geef katten de gelegenheid om weg te kunnen kruipen, bijvoorbeeld op de slaapkamer, waar ze onder het bed kunnen kruipen. Ook de kelder kan een goede plaats zijn.
  • Houd de gordijnen en ramen dicht. Zet wat hardere muziek van radio of tv aan om het ergste lawaai van het vuurwerk te dempen. Let op: wel een tv-zender zonder vuurwerk, bijvoorbeeld MTV.
  • Doe het licht aan in de ruimtes waar de dieren kunnen komen, dat maakt de lichtflitsen van het vuurwerk minder intensief.
  • Hang bij vogels een doek over de kooi (ze gaan dan vaak slapen of houden zich rustig in het donker).
  • Zorg ervoor dat uw huisdier een kokertje of penning om zijn nek heeft met uw naam, adres en telefoonnummer, maar nog beter is het dier chippen. Wel controleren of de gegevens in de databank zijn ingebracht. U kunt uw dier bij uw eigen dierenarts laten chippen. Verderop in deze brief meer informatie over het chippen.
  • Blijf zelf thuis (en steek geen vuurwerk af) en blijf rustig, zodat de hond of kat steun heeft aan de baas.
  • Als uw dier angstig reageert op vuurwerk, negeer het dier dan zo veel mogelijk. Door aandacht te geven, beloont u het angstige gedrag op het geknal. De volgende keer zal uw huisdier door angstig gedrag weer om aandacht vragen. Daarom doet u als baas, de roedelleider, alsof het knallen en flitsen heel normaal is (dus niet straffen en niet belonen.) Het begeleiden van angstige dieren luistert echter heel nauw. Schroom daarom niet om tijdig de hulp in te roepen van uw dierenarts, die u zo nodig kan doorverwijzen naar een gedragstherapeut, indien u er zelf moeite mee heeft.
  • Laat dieren die bang zijn, niet verblijven bij dieren die (nog niet) bang zijn of bij mensen die zelf angst hebben voor vuurwerk. Anders lopen ze kans op overnamegedrag.
  • Zet konijnen, hamsters en andere dieren in hun kooi en plaats ze binnen of in een goed afgesloten stal of garage.
  • Houd paarden, ezels, pony’s en runderen zoveel mogelijk op stal. Sluit de stal goed af en verduister de raampjes met dik karton.

Naast bovenstaande tips kunt u uw dier ook helpen met het volgende:

    • D.A.P. verdamper voor de hond
    • Feliway verdamper voor de kat
    • Kalmerende middelen
    • Vuurwerk-cd
    • Vuurwerkcursus

D.A.P. verdamper voor de hond

Sinds ruim een jaar is de Dog Appeasing Pheromone (D.A.P.) Verdamper op de markt. Deze revolutionaire verdamper bevat een synthetische vorm van het natuurlijke hondenferomoon. Een feromoon is een natuurlijke stof welke door de hond wordt uitgescheiden om andere honden gerust te stellen, waardoor stress en angst verdwijnen. Deze feromonen kunnen alleen door soortgenoten worden waargenomen en hebben dus geen invloed op andere dieren of op de mens. In de ruimte waar de hond het meest verblijft wordt een verdamper in het stopcontact aangebracht. Vrij snel daarna gaat het dier zich beschermd en rustig voelen. Vanaf 2 tot 3 weken voor Oud en Nieuw wordt de D.A.P. Verdamper in een stopcontact geplaatst, in de ruimte waar de hond het meest verblijft of slaapt. De verdamper blijft gedurende die gehele periode dag en nacht in het stopcontact. De verdamper werk ca. 1 maand. De D.A.P. Verdamper is absoluut veilig. Het stroomverbruik is nagenoeg nihil. Zowel de verdamper als de navullingen zijn bij uw dierenarts te koop.

Feliway verdamper voor de kat

Feliway bevat stoffen die dezelfde werking hebben als de natuurlijke, geruststellende gezichtsferomonen van katten. Feromonen zijn geurstoffen die mensen en andere dieren niet kunnen ruiken, maar kalmerend kunnen werken bij honden en katten die angstig zijn. Het afgeven van deze feromonen is een gedrag dat door alle katteneigenaren herkend zal worden. Als een kat zich op z’n gemak voelt in een omgeving, wrijft hij met zijn kop, van kin tot oor, tegen het meubilair, de hoeken van de muren of de onderkant van de gordijnen (“kopjes geven”). Op dat moment geeft het dier feromonen af. De met deze feromonen gemarkeerde plekken en objecten zijn voor de kat nu bekende “eigen” plekken en stellen hem op z’n gemak. Als er een verandering is in de omgeving van de kat (zoals een bezoek aan de dierenarts, thuiskomst na opname, verhuizing, nieuwe huisgenoot, verandering van het meubilair, harde plotseling geluiden zoals vuurwerk), of als de kat bang is, kan zich een gemoedstoestand van onrust of stress ontwikkelen. Dit kan leiden tot veranderingen in het gedrag, zoals urine sproeien, krabben, verminderde eetlust, neerslachtigheid, geen zin in spelen of in contact met personen of andere katten In deze situaties kan de Feliway spray of Feliway Verdamper de natuurlijke balans herstellen. Feliway is een veilige oplossing met gesynthetiseerde gezichtsferomonen, die voor de kat een gevoel van welzijn en veiligheid creëren. Feromonen zijn lichaamseigen stoffen die heel veel voorkomen in het dierenrijk. Ze worden gebruikt als communicatiemiddel tussen soortgenoten. Feromoontherapie is dan ook een innovatieve en natuurlijke oplossing voor stress problemen bij katten en honden. Vanaf 2 tot 3 weken voor Oud en Nieuw wordt de Feliway Verdamper in een stopcontact geplaatst, in de ruimte waar de kat het meest verblijft of slaapt. De verdamper blijft gedurende die gehele periode dag en nacht in het stopcontact. De verdamper werk ca. 1 maand. De Feliway Verdamper is absoluut veilig. Het stroomverbruik is nagenoeg nihil. Zowel de verdamper als de navullingen zijn bij uw dierenarts te koop.

Kalmerende middelen

U kunt ook kalmerende tabletjes bij uw dierenarts halen. Deze dienen enkele uren van te voren ingegeven te worden. Indien u deze tabletten bij uw dierenarts gaat halen, dient u het gewicht van uw dier mee te nemen om zo nauwkeurig mogelijk te kunnen doseren. Deze medicijnen hebben vaak verschillende bijwerkingen, zoals zwalkend lopen, verlaging van de bloeddruk en het risico van onderkoeling. Tevens zijn sommige rassen extra gevoelig voor deze middelen. De dosering van deze middelen komen dan ook vrij nauw. Vraag daarom bij uw dierenarts om goed advies. Er zijn ook homeopatische producten van zoals Nervelet en Prodier Nervositeit van VSM, te gebruiken bij onrust, nervositeit en angst, in het bijzonder voor vuurwerk of onweer. Deze middelen zijn o.a. bij uw dierenarts verkrijgbaar.

Vuurwerk-cd

Honden en katten die nog niet eerder een jaarwisseling hebben meegemaakt, kunt u aan vuurwerkgeluiden laten wennen met een cd met vuurwerkgeluiden. Door een leuk moment met een hond of kat te laten samengaan met het zeer zacht afspelen van de cd, kan het dier het geluid gaan associëren met iets aangenaams. Denk hierbij aan het samen spelen met een favoriet speeltje of het voeren van iets lekkers. Wanneer het dier geen angst vertoont, kan het volume in enkele weken, heel geleidelijk steeds wat hoger gezet worden. Dergelijke cd’s zijn ondermeer verkrijgbaar bij de Tinley gedragtherapie.

Vuurwerkcursus

Op sommige plaatsen worden een soort vuurwerkcursussen voor huisdieren georganiseerd. De knallen worden op de band of cd opgenomen en worden vertoond in combinatie met bijvoorbeeld lekker eten voor de hond. Zo wordt de knal positief geassocieerd met iets leuks, zoals eten. Helaas worden bij veel vuurwerkcursussen het vuurwerkgeknal vaak nagebootst met een soort startpistool. Deze geluiden zijn vaak niet ‘echt’ genoeg en zo’n cursus heeft dan weinig zin. Sterker nog: indien er in groepsverband wordt getraind kan uw, nog niet bange hond, de angsten van een bange medecursist zelfs overnemen! Bekijk hierbij dus zelf wat voor uw hond het beste is. Vuurwerkcursussen worden vaak bij diverse hondenscholen gegeven.

Chippen

Wanneer uw huisdier toch onverhoopt ontsnapt tijdens het nuttigen van de oliebollen, is het terugvinden vaak een groot probleem. Veel dierenasiels zitten vol met ¨zwarte katten met een wit pootje¨ of andere vage omschrijvingen. Een penning om de nek van uw hond of een kokertje bij de kat met naam, adres en telefoonnummer van de eigenaar doen vaak wonderen. Binnen enkele dagen is uw geliefde huisdier als regel weer terug. Helaas niet altijd. Halsbandjes worden verloren en penningen raken zoek of worden al dan niet moedwillig verwijderd. Daarnaast zijn de tatoeages in oren vaak niet meer te lezen en al helemaal niet goed geregistreerd bij een databank. Daarom is de Transponder-Chip in deze moderne tijd een noodzakelijk onderdeel van uw huisdier. De chip is een gesloten buisje van bioglas, met daarin een microchip en een spoeltje dat als antenne fungeert. De chip is slechts ca. 1cm lang en heeft een doorsnede van 2mm. Op de microchip is de unieke code opgeslagen. Het spoeltje stuurt deze code naar het afleesapparaat. De chip is niet te verwijderen en door elke dierenambulance, dierenarts of dierenasiel in enkele seconden af te lezen. Bij elke dierenarts is de chip zonder verdoving in enkele minuten onderhuids aan te brengen, vergelijkbaar met een injectie maar met een wat dikkere naald. De dierenarts kan het chipnummer registreren bij één van de vele databanken voor registratie van huisdieren. Vraag hem even bij welke databank uw huisdier vermeld staat. Tevens kunt u uw gegevens controleren bij http://www.chipnummer.nl. Op deze site kunt u kijken bij welke databank uw dier geregistreerd is en of de gegevens nog kloppen. Denk hierbij aan verhuizing of overname van een dier. Het is dus belangrijk dat u in die gevallen de gegevens veranderd. Tevens kunt u via de gratis databank van Petlook zelf de gegevens invoeren en ook controleren en of wijzigen. Is uw dier toch weggelopen dan kunt u de volgende stappen ondernemen:

    • Via de site van PetLook kunt u uw dier als vermist opgeven. Ga daarna via de homepage van Petlook naar de link www.dierenasiels.com en controleer of het dierenasiel bij u in de buurt een vermelding heeft van gevonden dieren. Zoniet bel het asiel op om uw hond/kat als vermist op te geven. Kijk na enkele dagen opnieuw, want met name katten worden pas na enkele dagen bij het asiel binnen gebracht.
    • Neem ook contact op met de lokale amivedi-organisatie. Zij houden zich speciaal bezig met vermiste en gevonden dieren.
    • Neem daarnaast contact op met de dierenambulance in de omgeving. Zij houden ook bij welke dieren vermist worden.
    • Tevens kunt u contact opnemen met dierenartsen in de omgeving. Gewonde gevonden dieren worden hier naartoe gebracht.

Dierenbescherming

Op 1 september 2003 lanceerde de Dierenbescherming het Meldnummer dierenmishandeling: 0900-20 21 210 (10ct/min.). Reden van dit landelijke nummer is dat dierenmishandeling en -verwaarlozing helaas vaker voorkomen dan gedacht. Ieder jaar weer blijkt dat dieren juist ook in de decembermaand slachtoffer worden van mishandeling door baldadige jongeren die ze letterlijk en figuurlijk met vuurwerk bestoken. De Dierenbescherming roept iedereen op misbruik van vuurwerk naar dieren te melden bij het meldnummer dierenmishandeling (0900-2021210) van de Dierenbescherming of bij de politie. Met de bovenstaande maatregelen kunt u uw geliefde dier hopelijk een onbezorgde jaarwisseling geven. De oliebollen smaken u dan vast veel beter!

Call Now Button